Corrie den Hengst
www.achterdegevelsvandelft.nl
1948-2022Delft, 16 december 2022


Geschokt ontvingen wij het bericht over het plotselinge overlijden van Corrie den Hengst, één van de zeer actieve leden van de werkgroep AchterdegevelsvanDelft. Zij stierf op 8 december 2022.

De leden van AchterdegevelsvanDelft doen onderzoek naar de bewonersgeschiedenis van oude huizen in de binnenstad van Delft. Meestal zijn zij de eigenaar van het pand dat het onderwerp is van hun nieuwsgierigheid. Dat gold ook voor Corrie; zij zocht de historie uit van Vlamingstraat 47, waar zij woonde. Nadat ze haar werkzame leven als muziekdocent – zij speelde gitaar – had afgesloten, ging ze op zoek naar vroegere wetenswaardigheden over haar huis.

Dat leverde een interessant verhaal op. Zij woonde als het ware op een boerenerf. De poort tussen haar huis en dat van de buren leidde vroeger naar een boerderij, die op het binnenterrein tussen Vlamingstraat en Trompetstraat was gebouwd. De koeien graasden in de zomer op weilanden in de omgeving van de Tweemolentjeskade. Van het een kwam het ander. Corrie ontdekte dat er ook in buurhuizen naast haar pand nog meer boeren actief waren geweest. Ze had onderzoeksprojecten in de Trompetstraat, aan het Vrouwenregt, op de Markt, en op de Koornmarkt.

Ook pakte ze de bewonersgeschiedenis van Vlamingstraat 42 aan. Dat is het adres dat een paar jaar geleden door de hoogleraar kunstgeschiedenis Frans Grijzenhout werd aangewezen als locatie van ‘het straatje van Vermeer’, het beroemde schilderij van Johannes Vermeer. Ze was een van de meest enthousiaste en ijverigste leden van onze club en een enorme doorzetster als het om puzzelen in de archieven ging. In totaal heeft zij van zeker twaalf panden tot in detail gegevens verzameld. Ook leverde zij vertelde ‘huizenverhalen’ aan voor de AchterdeGevels-rubriek op Stadsradio Delft.

Bijgaand het interview in het Algemeen Dagblad van 7 februari 2014, waarin zij vertelt over de geschiedenis van haar huis en ook anderen probeert warm te maken voor dit soort huizenonderzoek.


Algemeen Dagblad, 7 februari 2014 (klik op de afbeelding om het artikel te lezen)


17 december 2022
 
 
www.achterdegevelsvandelft.nl - Facebook: www.facebook.com/AchterdegevelsvanDelft - Twitter: twitter.com/AchterdgvDelft